Schilderijen te koop van kunstschilder J.H. Wijsmuller Boerderij aan een vaart olie op doek, 81 x 103 cm rechtsonder gesigneerd, Expositie Galerie Wijdemeren Breukeleveen

Jan Hilbrand Wijsmuller


Verkocht

C4910/C4748
J.H. Wijsmuller
Boerderij bij brug, Holbrug Loenersloot
olie op doek, doekmaat 81 x 103 cm
rechtsonder gesigneerd
verkocht

Website – Object vraag reactie

Jan Hilbrand Wijsmuller

Amsterdam
1855

1925

Amsterdam

De kunstschilder Jan Hilbrand Wijsmuller schilderde zowel landschappen, stadsgezichten en strandgezichten met bomschuiten en schelpenvissers in de trant van de Haagse School. Hij moet eigenlijk tot de zogenaamde nabloei van de Haagse School worden gerekend. Hij was tevens een zeer gedegen aquarelist. En er zijn ook etsten van zijn hand bekend.

Deze van origine Amsterdamse kunstenaar werd op 13 februari in 1855 te Amsterdam geboren. Hij volgde eerst in zijn geboorteplaats aan de Rijksacademie een opleiding, waar hij als jong kunstschilder veel succes oogstte met zijn stadsgezichten en landschappen van Amsterdam omgeving. Door een koninklijke subsidie, kon hij eind jaren zeventig ook nog anderhalf jaar verderstuderen aan de Rijksacademies van Den Haag. Daar werd hij tevens lid van Pulchri Studio.

In 1882 bezocht hij de Brusselse Academie van Beelden Kunst, waar hij vermoedelijk P.J.C. Gabriël ontmoette. Gabriël wordt beschouwd als één van de grote meesters van de Haagse School en als één van de belangrijkste Kortenhoefse Schilders.

In die tijd had Wijsmuller zich tevens ontwikkeld als een knap aquarellist. Vanwege zijn capaciteiten op dit vlak, werd hij toegelaten tot de Sociéte Belge des Aquarellistes.

Jan Hilbrand Wijsmuller, kreeg al snel de bijnaam “Jan de Goeierd”, omdat hij zovele onderscheidingen op diverse tentoonstellingen behaalde.

Weer terug in Nederland is vooral het polder- en plassengebied tot zijn favoriete werkplek geworden. Hij is veel in Kortenhoef te vinden, waar hij eindeloos boerderijen, poldervaarten en dorpsgezichten tekent en schildert. In Kortenhoef was hij ook bevriend met Bernard van Beek die hem vaak om raadgevingen vroeg. Ook in het Rechthuis van Kortenhoef was Wijsmuller vaak te vinden. In de collectie geschonken werken, die het Rechthuis tot een klein museum maakte in die tijd, ontbrak zijn werk dan ook niet. En ook in de exposities die in het Atelier “De Karakiet” van Geesje Mesdag-van Calcar (Leerlinge van Gabriël en tweede vrouw van Van Mesdag) was zijn werk een aantal keren vertegenwoordigd.

Wijsmuller werkte zowel in olieverf als met aquarel. Zijn vlotte schildertrant en frisse kleuren leveren hem zoveel succes op, dat all in zijn tijd diverse musea werk van hem aankopen.

In de zomermaanden verbleef hij ook vaak lange tijd in Gelderland, waar hij vele Gelderse dorpsstraatjes schilderde. Verder heeft hij ook veel knap uitgewerkte stadsgezichten van Amsterdam en Den Haag gemaakt.

Wijsmuller was lid van “Arti et Amicitiae” te Amsterdam.

Hij heeft les gegeven aan P. van Suij. En gaf raadgevingen aan B.A. van Beek en L.G.J. Berkenmeier.

Wijsmuller overleed op 23 mei 1925 in zijn geboorteplaats Amsterdam.

Musea: o.a. Stedelijk Museum in Amsterdam.

Info: Scheen, Benezit, RKD

Ook te koop van Jan Hilbrand Wijsmuller

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.