schilderijen te koop van kunstschilder, Charles Louis Vennik Stilleven met bloemen in tinnen kan olie op doek, doekmaat 72 x 51 cm rechtsonder gesigneerd, expositie, galerie wijdemeren breukeleveen

Charles Louis Vennik


Verkocht

4403
Charles Louis Vennik
Stilleven met bloemen in tinnen kan
olie op doek, doekmaat 72 x 51 cm
rechtsonder gesigneerd
verkocht

Website – Object vraag reactie

Charles Louis Vennik

Brussel
1927

1990

Zandvoort

Bij toeval ontmoette enige jaren geleden een Nieuwkoper in Zweden een Nederlandse vrouw van wie de vader, de in Brussel geboren kunstschilder Charles Louis Vennik, een heel goede vriend was geweest van de Nieuwkoopse schilder Toon Koster. In de jaren 50 en 60 met zijn vrouw en twee dochters in Uithoorn en Mijdrecht wonend, had Vennik veel contact met Koster; zij zwierven over de plassen, visten en schilderden.

Deze relatie leek de dochter, Tanne Vennik, een goede basis voor een expositie van zijn werk in Nieuwkoop. Hierop bezocht de expositiecommissie Tanne Vennik. Zij beheert de nalatenschap van haar vader met een grote liefde voor en veel kennis van het werk en is blij met een gelegenheid het te laten zien en te kunnen verkopen.

Lijstenmaker

Doordat zijn (stief)vader een kunstenaarsloopbaan niet zag zitten, moest de jonge Charles Louis aan de slag bij een lijstenmaker. Na de Tweede Wereldoorlog verdiende hij de kost bij een Amsterdamse antiquair voor wie hij prenten restaureerde en inkleurde. Via zijn grootvader kwam hij in Laren, waar hij les kreeg van een kunstschilder. Hij ontwikkelde zijn vakmanschap door de kwaliteit na te streven van de oude meesters zonder gebonden te zijn aan een stijl of techniek. Gedreven en rusteloos bracht hij een omvangrijk werk tot stand; het streven naar perfectie resulteerde steeds weer in een nieuw schilderij.

Tijdens het verblijf in Frankrijk maakte Vennik naam met restauratie van oude en beschadigde meesterwerken. Toch koos hij voor terugkeer naar Nederland in 1974. Aan de Prinsengracht kocht hij een pand dat zowel woning en atelier als galerie en koffieshop was. Een nieuw atelier met woning in Rijsenhout werd eind jaren 80 uitvalsbasis voor dagelijkse tochten over de plassen om water, oevers en boten vast te leggen. Een hersenbloeding maakte in 1988 het werken onmogelijk. Boos om wat hij nog wilde, heeft hij de laatste periode van zijn leven in Zandvoort gewoond.

De collectie bevat olieverfschilderijen etsen, tekeningen, litho’s, aquarellen en gouaches met onderwerpen als: Landschappen, stadsgezichten (zoals Amsterdam en Gouda), de zee, havens, gebouwen, dieren en ook wat abstract werk. De stijl is overwegend impressionistisch, maar het surrealistische schuwde Vennik niet.

De expositie aan het Reghthuysplein geeft een unieke gelegenheid voor een redelijke prijs kwaliteit in huis te halen. Wim Vermeulen verricht waarschijnlijk de opening op zaterdag 1 mei om 16.00 uur.

De expo is te bezoeken vrijdag 30 april, zaterdag 1 en 8 mei van 10.00 tot 16.00 uur en zondag 2 en 9 mei van 12.00 tot 16.00 uur.

bronvermelding: /www.reghthuys-nieuwkoop.nl

Info: Scheen, Benezit, RKD

Ook te koop van Charles%20Louis%20Vennik

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.