Kunstenaar Lizzy Ansingh 5294
Lizzy Ansingh
Zelfportret bij spiegel
Olie op paneel, 29 x 27.5 cm
verkocht

Lizzy Ansingh


5294
Lizzy Ansingh
Zelfportret bij spiegel
Olie op paneel, 29 x 27.5 cm
verkocht

Website – Object vraag reactie

Lizzy Ansingh

Utrecht 
1875

1959

Amsterdam

Maria Elisabeth Georgina Ansingh of Lizzy Ansingh (Utrecht, 13 maart 1875 – Amsterdam, 14 december 1959) was een Nederlandse kunstschilderes. Ze behoorde tot de schildergroep de Amsterdamse Joffers.

Ansingh was een dochter van de apotheker Edzard Willem Ansingh en Clara Theresia Schwartze. Ze was de kleindochter van de kunstschilder Johann Georg Schwartze en het nichtje van de schilderes Thérèse Schwartze, van wie ze haar eerste tekenlessen kreeg. Lizzy woonde zestien jaar in huis bij deze tante, die haar aanmoedigde en haar in contact bracht met vele toenmalige schilders, onder andere Franse impressionisten en de Nederlandse kunstenaars George Hendrik Breitner, Piet Mondriaan en Simon Maris.

In de periode 1894-1897 bezocht Lizzy de Amsterdamse Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Hier kreeg ze les van de professoren August Allebé, Nicolaas van der Waay en Carel Dake. Aan deze academie ontstond een vriendenkring van kunstenaressen die later de naam de Amsterdamse Joffers kreeg, bestaande uit de schilderessen Lizzy Ansingh, Marie van Regteren Altena, Coba Ritsema, Ans van den Berg, Jacoba Surie, Nelly Bodenheim, Betsy Westendorp-Osieck en Jo Bauer-Stumpff. Het belang van de Amsterdamse Joffers was dat ze dienden als rolmodel voor andere kunstenaressen in Nederland, vooral vanaf de jaren zeventig van de twintigste eeuw.

Naast het schilderen van portretten verkreeg Ansingh bekendheid door het schilderen van poppen.

Info: Lexicon Pieter A. Scheen, Wikipedia, RKD

Ook te koop van Lizzy Ansingh

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.