Kunstenaar Fredy Wubben a6203, Fredy Wubben
Flora Vegetal
glasobject, unica
particuliere collectie

Fredy Wubben


a6203, Fredy Wubben
Flora Vegetal
glasobject, unica
particuliere collectie

Website – Object vraag reactie

Fredy Wubben

Den Haag
1940

De sculpturen van Fredy E. Wubben zijn meestal gebaseerd op een combinatie van materiaalgebruik. Hout, metaal en glas worden samengebracht in een constructie, die een totaalbeeld schept. Fredy buigt metaal, snijdt hout en vormt glas zodanig dat er elementaire vormen ontstaan die de voorstelling bepalen.

Een hele elementaire vorm van een hoofd is een dwarsdoorsnede, die het profiel aangeeft. Door in de contouren de ei-vorm weer te geven ontstaat een beeld dat veel stof tot nadenken geeft. De simpele vorm omvat bij de sculpturen van Fredy een complexe inhoud, die rijk is aan associatiemogelijkheden. Een beeld van glas, dat alleen bestaat uit een tong en lippen is eenvoudig van vorm, maar biedt een keur aan zintuigelijke indrukken, door in het glas een kleur te verwerken, en de lippen van goud te voorzien.

De kunstenaar schept een nieuwe werkelijkheid door een bestaande vorm, of onderdeel uit de natuur in een enkele vorm uit te vergroten.

Water kun je uitbeelden met regen, en regen kun je uitbeelden met waterdruppels. Een waterdruppel kan een hele kosmos weerspiegelen. Analoog met dit voorbeeld van water, kun je beelden bouwen die in hun eenvoud spreken van de kosmos, of van het hemelgewelf, zoals bij het beeld “Noet above Geb”. De polariteit van boven en onder; dag en nacht; hemel en aarde in een beeld vervat.

1958/1962 Opleiding aan de Vrije Academie
1960/1964 Koninklijke Academie Den Haag
1959 Talensprijs voor de schilderkunst, Amsterdam
1977 Geert Bouwmeester Kunstprijs, Gouda
1995/2000 Basisstipendium Fonds BKvB, Amsterdam
2006 Eerste prijs voor ontwerp Maximaglas

info : RKD

Ook te koop van Fredy Wubben

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.