Kunstenaar Douwe de Hoop A3712
Douwe de Hoop
Pronkstilleven
olie op koper, 32 x 40 cm
particuliere Nederlandse collectie,
Voorheen in verkoop.

Douwe de Hoop


A3712
Douwe de Hoop
Pronkstilleven
olie op koper, 32 x 40 cm
particuliere Nederlandse collectie,
Voorheen in verkoop.

Website – Object vraag reactie

Douwe de Hoop

Workum
1800

1830

Amsterdam
Douwe de hoop was een Nederlandse (Fries) kunstschilder en tekenaar van voornamelijk stillevens en genrestukken. Jaren actief: 1815-1830

Het oeuvre van De Hoop is vrij beperkt gebleven.
Hij overleed al op jonge leeftijd in 1830, 30 jaar oud.

De Hoop werd in 1800 te Workum geboren als zoon van de houtmolenaar Jan de Hoop en Gelida Pieters Hessling. Zijn ouders wenstten dat hij een loopbaan in de handel zou kiezen, maar hij verkoos een leven als kunstenaar.

In Workum kreeg hij les van de kunstschilder Joost Zeeman. Vervolgens ging hij in de leer bij Cornelis Kruseman in Amsterdam. Hij kreeg zijn verdere opleiding aan de toenmalige Amsterdamse Kunstacademie. Al tijdens zijn opleiding werd zijn werk meerdere malen bekroond.

De Hoop schilderde genre- en figuurvoorstellingen, maar ook portretten en stillevens. Hij behoorde tot de kleine groep van kunstschilders die zich toelegden op het schilderen van kaarslichtvoorstellingen. Hij was de leermeester van Petrus Kiers, die zich eveneens zou specialiseren op het gebied van kaarslichtvoorstellingen.

De Hoop legde in zijn werk ook de gevolgen van de stormvloed van 1825 vast, waarbij de dijken nabij zijn geboorteplaats Workum waren doorgebroken. Van zijn afbeeldingen van de ramp werden enkele prenten gemaakt.

Het oeuvre van De Hoop is vrij beperkt gebleven. Hij overleed al op jonge leeftijd in 1830, 30 jaar oud, aan de tering in Amsterdam.

Musea:
Werk van De Hoop bevindt zich onder meer in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam, het Fries Museum en het Fries Scheepvaart Museum.

Literatuur:
* Boschma, C. “Een Friese schilder en zijn netwerk: Douwe de Hoop (1800-1830) en het portret van Benjamin Franklin” in De Vrije Fries, vol. 78, blz. 99 t/m 112, 1998
* Boschma, C. “Nogmaals Douwe de Hoop” in De Vrije Fries, vol. 79, blz. 151 t/m 152, 1999
* Kramm, Christiaan, De levens en werken der Hollandsche en Vlaamsche kunstschilders, beeldhouwers, graveurs en bouwmeesters, van den vroegsten tot op onzen tijd, derde deel, Amsterdam, 1857 t/m 1864

Bronvermelding: Wikipedia

Ook te koop van Douwe de Hoop

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.