Kunstenaar Pieter C. Dommersen nr.A6729, Pieter Cornelis Dommersen,

Pieter C. Dommersen


nr.A6729, Pieter Cornelis Dommersen,

“Woelige zee”

gereserveerd, particulier bezit

Website – Object vraag reactie

Pieter C. Dommersen

Utrecht 
1833

1912

Engeland

Pieter Cornelis Dommersen, geboren als Dommershuisen was van oorsprong een Nederlands kunstschilder en aquarellist. Hij signeerde zijn werk onder meer met P.C. Dommersen, P.C. Dommershuisen en P.C. Dommershuizen. In bijna ieder bevolkingsregister van Amsterdam was zijn achternaam anders gespeld (Scheen 1981).

Dommersen werd in 1833 geboren te Utrecht als Pieter Cornelis Dommershuisen. Hij was de oudere broer van de schilder Cornelis Christiaan Dommersen, eveneens een buitenechtelijke kind. Dommersen verhuisde aan het eind van de jaren vijftig van de negentiende eeuw naar Engeland. Daar trouwde hij in 1859 met Anna Petronella Synja. Hun zoon William Raymond Dommersen (Dommerson) (1850-1927) werd ook kunstschilder en schilderde in dezelfde stijl als zijn vader en oom.

Dommersen specialiseerde zich in zee- en riviergezichten omdat gedurende de 19e eeuw een herleving van de zeeschilderkunst ontstond. Daarom reisde hij veel in het buitenland en schilderde ook in de Verenigde Staten, België, Engeland en Frankrijk zoals zijn landgenoot Abraham Hulk Sr. dat ook deed en die zich uiteindelijk ook in Engeland vestigde. Daarnaast schilderde hij ook genrestukken, landschappen en historische taferelen. Zijn werk werd onder meer tentoongesteld in Nederland in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. In Engeland werd zijn werk tentoongesteld in de Royal Academy, de Royal Society of British Artist, de Suffolk Street Galleries en het British Institution. Werk van Dommersen bevindt zich in musea te Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, maar ook in meerdere Britse musea waar hij ook tentoonstelde en in particulier bezit.

Dommerson overleed waarschijnlijk in 1918 in Hexham in Engeland. Hij en zijn vrouw woonden in 1918 in de Hadrian Bungalow in Hexham.

info: wikipedia  RKD

Ook te koop van Pieter C. Dommersen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.