Kunstenaar Michel de Klerk A6977, Michel De Klerk
krijt
r.o. gesigneerd
verkocht

Michel de Klerk


A6977, Michel De Klerk
krijt
r.o. gesigneerd
verkocht

Website – Object vraag reactie

Michel de Klerk

Amsterdam
1884

1923

Amsterdam

Michel de Klerk was een Nederlands architect, meubelmaker tekenaar, lithograaf, edelsmid, kunstnijvenaar en industrieel ontwerper. Hij is bekend geworden als een van de voormannen van de bouwstijl de Amsterdamse School, naast Van der Mey en P.L. Kramer.

De Klerk werd in 1884 geboren als het 25e kind van een inmiddels 78-jarige diamantslijper. Zijn vader overleed in 1887. Michel groeide in armoede op in de Amsterdamse jodenbuurt. Doordat hij op de lagere school over een groot tekentalent bleek te beschikken, kon hij een vervolgopleiding volgen op de ambachtsschool. In 1898 nam architect Eduard Cuypers hem in dienst als hulpje. Hij zou twaalf jaar op het bureau van Cuypers blijven werken.

Als letterlijk beeldend vormgever liggen De Klerks wortels in het symbolisme en het historisch eclecticisme van het fin de siècle. Daarnaast bediende hij zich met vormen van boeren volkskunst, van exotische vormen uit het Zuidoost Aziatische cultuurgebied: China,Japan, Brits- en Nederlands-Indië en, op dat ogenblik nog tamelijk uitzonderlijk, van elementen die ontleed lijken van primitieve kunst.

Binnen de Amsterdamse School beweging neemt De Klerk een vooraanstaande plaats in. Hij wordt gezien als een onnavolgbare grootheid in de totstandbrenging van originele driedimensionale vorm, waaraan geen bewust leidend beginsel ten grondslag leek te liggen. Hij staat bekend als een kunstenaar, een vormengenie, voor wie alle praktische voorwaarden met betrekking tot bouwen ondergeschikt waren aan de essentie: de vorm.

Zoals enkele van zijn vakgenoten, bijvoorbeeld Karel de Bazel, werd ook Michel de Klerk gevraagd zijn kunnen te tonen voor het ontwerpen van een postzegel. De door hem ontworpen zegel met De Leeuw in de Hollandse Tuin verscheen in het jaar van zijn vroegtijdige overlijden, 1923.

Info :RKD  wikipedia

Ook te koop van Michel de Klerk

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.