schilderijen te koop van kunstschilder, Nico Cevat stad aan de rivier olie op paneel, paneelmaat 29 x 48 cm rechtsonder gesigneerd, expositie, galerie wijdemeren breukeleveen

Nico Cevat


A8606
Nico Cevat
Amsterdam, de Amstel met zicht op de Magere Brug
olie op paneel, paneelmaat 29 x 48 cm
rechtsonder gesigneerd

Website – Object vraag reactie

Nico Cevat

Burtscheid
1884

1955

Amsterdam

Het is 15 mei 1884 als Nico (Nicolas Friedrich Heinrich) in Burtscheid (Duitsland) geboren wordt. Vrij snel na zijn geboorte gaan zijn ouders, Hendrik Nicolaas Cevat en Hubertina Beckers, terug naar Amsterdam. Vader Cevat sterft in 1895, Nico is dan pas 10 jaar. Er breekt een zware tijd aan. Moeder Cevat kan het gezin (er zijn 10 kinderen) niet draaiende houden.
Voor een aantal van haar kinderen zoekt ze een ander thuis. En zo vind Nico onderdak in het opvanghuis de Heibloem in Heythuysen (Limburg). Daar wordt hij opgeleid tot “verver”. Het is onduidelijk wanneer hij naar Amsterdam terugkomt.

In 1907 vind een baantje als decoratieschilder bij Bellevue, hét centrum van het Amsterdamse verenigingsleven. In datzelfde jaar komt hij in contact met Simon Maris die hem met tips en aanwijzingen terzijde staat.

Later krijgt Nico een baan bij restaurateur Frans Vos van het Stedelijk Museum in Haarlem (het latere Frans Hals museum). In 1911 vertrekt Nico, ondertussen getrouwd, naar Duitsland. In Keulen gaat hij in eerste instantie aan de slag als “verver”, later vind hij werk bij Johannes Diekmann, restaurateur van het Wallraf-Richartz-Museum.

Het is 1913 als hij met zijn gezin terugkeert naar Amsterdam.
Hij wordt lid van de kunstenaarverenigingen St. Lucas en Arti et Amicitiae.
In de periode 1913-1922 exposeert hij regelmatig in de door de verenigingen georganiseerde tentoonstellingen. Nico wint in het jaar 1917 de Willink van Collenprijs met het doek Riviergezicht.

In 1922 vertrekt hij met zijn gezin naar Amerika. Het verblijf in Amerika is kort en eenmaal terug in Nederland (1923) richt hij zich met name op de kunsthandel en het restaureren.

Rond 1950 zet hij een punt achter zijn loopbaan.
Op 7 december 1955 sterft hij.

Bronvermelding: http://www.nicocevat.nl/

Info: Lexicon Pieter A. Scheen, RKD

Ook te koop van Nico Cevat

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.