Schilderijen te koop, kunstschilder Joseph Moerenhout Twee paarden aan de waterkant olieverf op doek, doekmaat 82 x 105 cm linksonder gesigneerd en gedateerd: Jos Moerenhout 1863 , expositie Galerie Wijdemeren Breukeleveen

Website – Object vraag reactie

Joseph Moerenhout

Ekeren
1801

1875

Antwerpen

De Belgische kunstschilder Joseph Jodocus Moerenhout begon zijn loopbaan aanvankelijk in de handel, naar de wens van zijn vader. Hij werkte drie jaar in een kantoor in Antwerpen, tot het kantoor in geldproblemen kwam. Moerenhout zag dit als een kans om zich verder te concentreren op wat hij echt wilde zijn: kunstenaar. Hij had op dat moment veel contact met de Antwerpse schilder Henri Van der Poorten, bij wie hij van 1817 tot 1820 in de leer ging. Hier specialiseerde Moerenhout zich in taferelen met dieren, voornamelijk paarden.

Na een tijd werkzaam te zijn in Antwerpen en Den Haag, vertrok Moerenhout voor dertien maanden naar Parijs. Hier werkte hij in het atelier van de beroemde Franse schilder Horace Vernet. Teruggekeerd in het noorden verplaatst Moerenhout zich enkele keren tussen Antwerpen en Den Haag. Na zich inmiddels ontplooid te hebben tot bekend kunstenaar, vestigt hij zich definitief in Antwerpen en werd hij lid van meerdere academies en kunstenaarsverenigingen.

Moerenhout heeft zich ontwikkeld tot de meester van het paard. Hij weet zowel beweging als rust in de edele dieren te vangen. Dit maakt zijn werken, ondanks zijn soms eenzijdige onderwerpen, toch divers. Zijn levendige kleuren en kundige penseelstreken doen hem absoluut meten met zijn tijdgenoten. Ook Moerenhouts grootsere voorstellingen, van onder anderen veldslagen en jachtscènes, geven blijk van Moerenhouts realistische maar zeker ook romantische stijl. Zijn kleurgebruik en het contrast tussen stilte en beweging, maken Moerenhouts werken decoratief en tijdloos.

Info: RKD J. Immerzeel.

Ook te koop van Joseph Moerenhout

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.