Schilderijen te koop van kunstschilder Jaap ter Haar 30,5 x 60 cm olie op doek, signatuur linksonder, Expositie Galerie Wijdemeren Breukeleveen

Website – Object vraag reactie

Jaap ter Haar

Hilversum
1922

1998

Laren

Nederlands kunstschider, historicus en schrijver
van kinder-, geschiedenis- en mythologische boeken.

Jacob Everard (Jaap) ter Haar werd na de Tweede Wereldoorlog oorlogscorrespondent in Indonesië. Nadat hij voor de militaire dienst was afgekeurd ging hij voor de Wereldomroep werken.
Uit liefhebberij begon hij met het schrijven van verhaaltjes. Dit bleek in de smaak te vallen en al snel ging hij over tot het schrijven van hoorspelen (voor de radio) en boeken. Velen van de oudere generatie zullen zich nog de avonturen van ‘Saskia en Jeroen’ en ‘Ernstjan en Snabbeltje’ herinneren, wat te horen was op de vrije woensdagmiddag, net voor het schoolwedstrijdprogramma Jeugdland van de NCRV radio.

Vanaf 1952 legde hij zich volledig toe op het schrijven van boeken. Hierbij haalde hij een hoge productie; in twintig jaar schrijft hij meer dan tachtig boeken.

Na het afronden van de vierdelige serie Geschiedenis van de Lage Landen tegen het eind van de jaren zeventig liep zijn productie terug en ging hij zich meer wijden aan het schilderen.

Zijn meeste boeken zijn echte kinderboeken. Daarnaast legde hij zich toe op geschiedenis. Hij had een beeldende schrijfstijl waarin hij feiten vermengde met verhalende (en grotendeels) verzonnen onderdelen, wat tot een zeer vlot leesbaar geheel leidde. Ook bewerkte hij een groot aantal sagen en legenden.

Bronvermelding: Wikipedia

De liefde kreeg hij van zijn moeder mee. Jaap ter Haar trouwde met Ruutje Schurink en kreeg 4 kinderen. Woonde en werkte o.a. in Laren nh.
Jaap ter Haar werkte aanvankelijk als hoofd van de transcriptiedienst bij de Wereldomroep.Hij was een uniek man:hij schreef voor de NCRV vanaf 1953 ca.120 hoorspelletjes/afleveringen van Saskia en Jeroen,daarna werd hij “broodschrijver”zoals hij het zelf noemde. Toen de Saskia en Jeroen boekjes goed begonnen te verkopen gaf hij zijn baan bij de Wereldomroep op.Op de radio volgde de avonturen van Ernstjan en Snabbeltje die van Saskia en Jeroen op,gevolgd door Tuffy,Eelke en Lotje. Van Lotje komen 12 deeltjes uit (1966-1968).Er werden een miljoen Lotje boeken verkocht!De voorgaande series waren allemaal voor jonge kinderen bestemd. Op het moment dat zijn kinderen ouder werden,schreef Ter Haar ook 2 series voor oudere kinderen:Tom Boerhave(1957) en de zes Falken(1960-1963).Vervolgens schreef hij o.a.de Geschiedenis van Rusland.Voor de eerste 4 delen van deze serie kreeg ter Haar in 1964 de Koekenmarktprijs van de Bijenkorf.In 1967 werd hij voorgedragen voor de bekroning”Kinderboek van het Jaar” van het CPNB.Vervolgens schreef hij de Geschiedenis der Lage Landen,dat in 4 delen verscheen. Jaap ter Haar schreef hier bijna 5 jaar dag en nacht aan!Hij kreeg er vervolgens de Nienke van Hichtumprijs voor.Dit werk was hem het dierbaarst, maar zorgde er voor dat hij de pen neerlegde.Wat hij hierin geschreven had, kon hij naar zijn eigen idee nooit meer evenaren.Hij schreef nog een boek het wereldje van Beer Ligthart waar hij een Gouden Griffel voor kreeg. Daarna stopte Jaap ter Haar definitief met schrijven: hij wisselde de pen in voor het penseel.Vanaf dit moment schilderde hij alleen nog maar. De schilderijen van Jaap ter Haar zijn o.a. in Amerika tentoongesteld. Van een aantal van zijn werken zijn voor Unicef wenskaarten gedrukt. Deze naieve manier van schilderen is vertederend. Hij overleed in Laren nh.

info : RKD

Geen bijdragen gevonden

Ook te koop van Jaap ter Haar

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.