Kunstenaar Theo Goedvriend B2044
Theo Goedvriend
tekening waterplanten op krantenpapier
rechtsonder gesigneerd

Theo Goedvriend


B2044
Theo Goedvriend
tekening waterplanten op krantenpapier
rechtsonder gesigneerd

Website – Object vraag reactie

Theo Goedvriend

Rheden
1879

1969

Warnsveld

De kunstschilder Theodoor Franciscus Goedvriend (Rheden, 31 januari 1879 – Warnsveld, 18 februari 1969) was een Nederlands kunstschilder, tekenaar, lithograaf en graficus. De naamsvariant Theo Goedvrind komt ook voor.

Goedvriend volgde lessen bij Theo van Hoytema en Antoon Derkinderen. In 1905 werkte hij in München, in 1907 in Florence en van 1910-1912 vooral te Barbizon, de bakermat van de 19e-eeuwse renaissance, ook in de Nederlandse schilderkunst. Het was vooral het accent van de grote romantische schilders uit de School van Barbizon, der romantiek van omstreeks 1860, dat het sterkst in het werk van Goedvriend doorklonk. Zijn gehele opvatting, zowel zijn aanzien der natuur als zijn techniek, vormde zich naar die Franse meesters, alleen in de keuze van zijn onderwerpen verschilde hij.

Goedvriend schilderde bij voorkeur paddenstoelen, veel bloemen en landschappen. In zijn landschappen, vooral in zijn vroege tijd, werd de herinnering aan bepaalde meesters der Barbizon-School zeer sterk opgeroepen. Hij schilderde vaak een groep paddenstoelen tegen een landschapsachtergrond van zware donkere bomenmassa’s, waartussen een plek lucht met een weerschijn van de laatste zonnegloed.

Goedvriend werkte sinds 1948 in Rheden. hij was lid van Arti et Amicitiae te Amsterdam. Onder zijn leerlingen bevonden zich Ferdinand Boersma, Hetty Edelkoort-Nicol Speijer, Barend Ferwerda, Frits Huygens, Thijs Mauve en Christiaan Schoonboom.

Info: Lexicon Pieter A. Scheen, RKD

Ook te koop van Theo Goedvriend

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.