Kunstenaar Jozef Israels B500,  Jozef Israels
Boerin in keuken
aquarel, 23 x 20 cm
l.o. gesigneerd

Jozef Israels


B500,  Jozef Israels
Boerin in keuken
aquarel, 23 x 20 cm
l.o. gesigneerd

Website – Object vraag reactie

Jozef Israels

Groningen
1824

1911

Den Haag

De Kunstschilder Jozef Israëls werd de 27 januari 1824 in Groningen geboren. Na zijn opleiding in Groningen ging hij in de leer bij Cornelis Kruseman en Jan Willem Pieneman in Amsterdam. Vervolgens studeerde hij nog 2 jaar bij Picot in Parijs, waarna zich in ’s Gravenhage vestigde.

Het werk van Jozef Israëls waren dikwijls tragische voorstellingen, die hij met grote innigheid en meesterschap schilderde.

Israëls was eigenlijk de schilder die Laren voor het eerst “ontdekte” rond 1875. Hij was op zoek naar de nog ongerepte natuur en het onbedorven dorpsleven. Rond Den Haag en Scheveningen gingen alle plekjes voor de landschapsschilder snel verloren door de toenemende verstedelijking.

Laren was een dorp waar willekeurig, maar schilderachtig, huisjes en boerderijen rond een lommerijke Brink met een plas water stonden die de Coeswaerde werd genoemd. Het stille en volkomen ongerepte dorpje, nog niet aangeraakt door de vooruitgang, had een diepe indruk op hem gemaakt. Dit inspireerde hem zodanig dat hij zijn schildervrienden, onder andere de toen al beroemde schilder Albert Neuhuys, enthousiast vertelde over zijn ontdekking “Laren”. Jozef Israëls soepele stijl van schilderen en het handhaven van een koloriet van lichte kleuren in zijn schilderijen kan als een voorstadium van het impressionisme worden gezien.

Hij zijn Larense tijd woonde hij in de boerderij van de weduwe De Wit aan het Zevenend hoek Kosterloren.

Hij overleed op 12 augustus 1911 te Den Haag.

Vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950

meer info : RKD

Geen bijdragen gevonden

Ook te koop van Jozef Israels

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.