Kunstenaar Han van Meegeren B9965, Han van Meegeren,

De wederopstanding

olie op doek, 84,5 x 65,5 cm, l.o. gesigneerd

Han van Meegeren


B9965, Han van Meegeren,

De wederopstanding

olie op doek, 84,5 x 65,5 cm, l.o. gesigneerd

Website – Object vraag reactie

Han van Meegeren

Deventer
1889

1947

Amsterdam

Henricus (Han) Antonius van Meegeren was een Nederlands kunstschilder en kunstvervalser. Hij werd vooral bekend door zijn vervalsingen van werken van Vermeer.

Han van Meegeren ontwikkelde een grote vaardigheid in tekenen, schilderen, etsen en aquarellen en had grote belangstelling voor de Nederlandse klassieke schilders. Zijn vader was zeer gekant tegen zijn werk als schilder. Als hij zijn zoon betrapte moest deze strafregels schrijven: Ïk ben niets, ik weet niets, ik kan niets”.

Van 1907 tot 1913 studeerde hij op aandringen van zijn vader bouwkunde aan wat toen de Technische Hoogeschool van Delft heette. Hij maakt zijn studie niet af. Wel ontwierp hij tijdens zijn studie het aan de Sint-Huybrechtstoren grenzende clubhuis voor roeivereniging D.D.S. in Delft.

Van Meegeren was een bijzonder nauwkeurig vervalser. Hij bedacht een methode om met bakeliet de verf na toepassing hard te laten worden alsof het eeuwen oud was. Nadat het schilderij af was, verhitte Van Meegeren het in een oven om de verf uit te laten harden, daarna rolde hij het over een cilinder om het een licht craquelé te geven en waste het later met zwart inkt in om de barstjes te vullen. Het kostte van Meegeren enkele jaren om zijn technieken uit te werken.

Info: Lexicon Pieter A. Scheen, RKD

Ook te koop van Han van Meegeren

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.