Schilderijen te koop van kunstschilder David Schulman Winter in Laren Olie op doek, 65,5 x 90 cm Rechtsonder gesigneerd, Expositie Galerie Wijdemeren Breukeleveen

David Schulman


C1743
David Schulman
Winter in Laren
Olie op doek, doekmaat 65,5 x 90 cm
Rechtsonder gesigneerd

Website – Object vraag reactie

David Schulman

Hilversum
881

1966

Laren (N.H.)

De kunstschilder David Schulman, autodidact, woonde en werkte gedurende zijn leven hoofdakelijk in Laren (N.H.). Hij was een van de begaafdste schilders van de Larense School. Hij schilderde, aquarelleerde en tekende in impressionistische trant veel wintergezichten, veelal Gooise landschappen en besneeuwde dorpsgezichten badend in een helder oranje-gouden zonlicht.
Daarnaast maakte hij ook stads-, havengezichten en portretten. Hij bezocht regelmatig de vissersdorpjes rond de Zuiderzee om daar te schilderen en vond hij inspiratie in de levendige drukte rond de Loosdrechtse plassen. Het werk van Schulman werd al tijdens zijn leven hoog gewaardeerd. Hij ontving veel nationale en internationale prijzen voor zijn werk en de gouden medaille van koningin Wilhelmina. Schulman was de grote motor achter de kunstenaarsverenigingen ‘De Tien’, ‘Laren-Blaricum’ en de ‘Gooische schildersvereniging’. Op 68-jarige leeftijd werd hij voorzitter van Arti et Amicitiae in Amsterdam.

Musea: o.a. het Singer Museum in Laren en het Goois Museum in Hilversum.

Info: Scheen, Benezit

David Schulman in het Joods Historisch Museum

De Valk Lexicon Laren

————————————-

PERSBERICHT
‘s-Graveland, 5 februari 2007

Kunstschilder David Schulman (1881 – 1966)
uitgelicht door Jeanette Schipper

David Schulman werd op 31 oktober 1881 geboren in Hilversum. Zijn vader Lion Schulman schilderde zelf ook en had in Hilversum en later in Laren een kunsthandel en verkocht daarnaast ook verfmaterialen. David kwam daardoor reeds op jeugdige leeftijd in contact met de in die jaren bekende schilders als hij de bestellingen aan hen ging afleveren onder andere Albert Neuhuys die in de gemaakte tekeningen David als een toekomstig schilder zag. Hij adviseerde Schulman sr. om zijn zoon David te laten schilderen. Schulman bekwaamde zich verder door zelfstudie. In 1898 verhuisde de winkel naar Laren. Zes jaar later in 1904 exposeerde David zijn eerste schilderij op de tentoonstelling van de vereniging “Arti et Amicitiae” te Amsterdam.

David Schulman maakte landschappen met vaak een voorkeur voor besneeuwde landschappen, maar schilderde ook portretten en stillevens. Hij was lid van de verenigingen Arti et Amicitiae, de Gooische Schildersvereniging, St. Lucas, Pulchri Studio te ‘s-Gravenhage en de Club van Tien.
In 1913 werd in opdracht van Schulman het woonhuis ‘Beukenroode’ gebouwd door architect Elzinga. Schulman schilderde in impressionistische stijl en vooral succes met zijn door zon beschenen landschappen. Voordat hij de villa ‘Beukenroode betrok had hij zijn atelier samen met andere kunstbroeders in het schildersatelier ‘De Vlasschuur’.

Schulman exposeerde bij Kleykamp te Den Haag in 1930, bij Van Eyk te Rotterdam en in Eindhoven, Groningen, Leeuwarden etc. Ook in het buitenland onder andere in België, Engeland, Noorwegen, Verenigde Staten, Italië en Agentinië. In 1933 werd er een tentoonstelling van zijn tekeningen in het Stedelijk Museum te Amsterdam gegeven.
Schulman kreeg een groot aantal onderscheidingen; de Willinck van Collenprijs in 1909, een bronzen medaille op de tentoonstelling te Santiago inn 1910, een zilveren medaille op de internationale tentoonstelling te San Francisco in 1915, de gouden medaille van “St. Lucas” ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van deze vereniging in 1930, de “Extra Premie” (geldprijs) op de najaarstentoonstelling van “Arti et Amicitiae in 1936 en de gouden medaille van H.M. de Koningin in 1939. In 1955 werd Schulman benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Verder had hij diverse bestuursfuncties, hij stond bekend als een groot organisatietalent; hij was afgevaardigde van de Nederlandse Tentoonstelling in het Museum van Folkestone in 1925 en voor de Nederlandse Tentoonstelling te Antwerpen in 1938. Hij was lid van de tentoonstellingsjury ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van de Amsterdamse Universiteit, Stedelijk Museum 1932. Ook was hij lid van de Centrale commissie van Advies te ‘s-Gravenhage en voorzitter van de tentoonstelling “Schilders van Nu” in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Tenslotte was hij lid van de Rijksaviescommissie schilderkunst, Rijkscommissie Eregelden, Gooische Commissie voor Sociale Kunstopdrachten 1955-1961.

David Schulman overleed 21 oktober 1966 te Laren. (Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

Ook te koop van David Schulman

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.