Schilderijen te koop, kunstschilder W.A. Knip Amsterdam, Zicht op de Prins Hendrikkade met de Schreierstoren en op de achtergrond het voormalig scheepvaarthuis Olie op doek, doekmaat: 156 cm x 104 cm Linksonder gesigneerd, expositie Galerie Wijdemeren Breukeleveen

Willem Alexander Knip

C2836
W.A. Knip
Amsterdam
Zicht op de Prins Hendrikkade met de Schreierstoren
en op de achtergrond het voormalig scheepvaarthuis
olie op doek, doekmaat: 156 cm x 104 cm
linksonder gesigneerd

Website – Object vraag reactie

Willem Alexander Knip

Amsterdam
1883

1967

Laren

De kunstschilder Willem Alexander Knip wordt gezien als één van de grotere schilders van de Larense School. Hij werd op 31 januari 1883 in Amsterdam geboren en woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Laren (N.H.) en Blaricum.

Willem Knip kreeg een opleiding als decoratieschilder aan de Quelliniusschool in Amsterdam en werkte enige tijd in het atelier van Chris Lebeau. Tevens was hij leerling aan de Rijksakademie te Amsterdam. Om los te komen van decoratieve invloeden vestigde hij zich rond 1900 in het Gooi, waar hij een eigen uitgebalanceerde impressionistische stijl ontwikkelde.

In 1905 vestigde hij zich in Laren, hij huurde daar een deel van de “Vlasschuur” waar hij met diverse andere Larense kunstenaars atelier hield. In 1912 had hij zich al aardig opgewerkt en kocht een stukje grond aan de Jagersweg, waarop hij een huis met eigen aterlier liet bouwen Na 1921 breidt Knip zijn werkterrein uit naar het buitenland en woont en werkt hij ook op veel plaatsen in Frankrijk, Italië (Venetië en Florence) en Spanje. Hij schilderde, aquarelleerde en tekende (pastel) er landschappen, haven- en stadsgezichten.

Na de oorlog kreeg hij steeds meer succes met vooral zijn landschappen en dorpsgezichten, die hij vlot verkocht in zowel binnen- en buitenland, zodat hij al gauw een groter huis kon kopen met atelier in Blaricum aan de Torenlaan nr. 57. Dit huis noemde hij zelf “De Knip” .

Willem Knip overleed op 28 oktober 1967 te Blaricum.

Gedurende zijn hele leven ondernam hij vele buitenlandse studiereizen, waarna zijn koloriet steeds luchtiger en lichter werd. Zijn meest geliefde onderwerpen waren landschappen, havengezichten, stadsgezichten en bovenal pittoreske plekjes.

Willem Knip werd in 1942 onderscheiden met de St. Lucasprijs en in 1953 met een Arti-medaille. Ook was hij o.a. lid van de Gooische Schildervereniging, waar hij ook in het bestuur werd opgenomen. Hij genoot behalve in Nederland ook zeer grote bekendheid in Oslo, Liverpool, Zuid-Afrika en Noord-Amerika, waar hij zijn werk ook geëxposeerd heeft.

Hij gaf gedurende zijn leven les aan o.a. A.J. en M. Pieck.

Zijn werk is opgenomen in het boek “Schilders van Amsterdam, vier eeuwen stadsgezichten”, uitgeverij THOTH.

Werk van zijn hand is te vinden in diverse musea: o.a. Stedelijk Van Abbemuseum Eindhoven, Singer Museum Laren en de Rijkscollectie.

Info: Scheen, Benezit, RKD

 

Geen bijdragen gevonden

Ook te koop van Willem Alexander Knip

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.