Kunstenaar Hans Bayens c3437
Hans Bayens

Hans Bayens


Verkocht

c3437
Hans Bayens
“Kaatje”
Brons, hoogte inclusief sokkel 25 cm
met monogram bij de voet
verkocht

Website – Object vraag reactie

Hans Bayens

Hastiere-Lavaux
1924

2003

Amsterdam

Hans Bayens was een Nederlandse beeldhouwer, etser en kunstschilder. Hij genoot zijn opleiding aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen.

Heel vaak trok hij ook met schetsboek naar de havens of de boorden van de Schelde. Antwerpen was een fascinerende stad. Niet alleen vanwege de sporen die Rubens en Plantijn er trokken, ook waarde er nog de geest rond van Henri de Braekeleer, Walter Vaes en Hippolyte Daye. Bayens woonde in het oude hart van de stad, op de Stadswaag, waar Elsschot zo vaak is voorbij gewandeld met zijn vriend Walter Vaes, op weg naar de kroeg. Het na-oorlogse Antwerpen was namelijk niet alleen de cultuurstad zoals wij die kennen. Het was vooral de stad, waar de havens – toen nog in het centrum – vol in bedrijf waren, waar de Natiekarren over de kasseien ratelden en de zeemanskroegen langs de kaaien floreerden. Het was een bewogen, heerlijke tijd.

Een nauwe band had Bayens met de graficus René de Coninck met wie hij vele uren doorbracht op het helaas teloorgegane Sint-Anneke. Hij volgde in die tijd lessen bij de beeldhouwer Henri Puvrez en bij de schilders Albert Saverijs en Albert van Dijck. Medestudenten waren onder andere Pol Mara, Vic Gentils, Nico Molenkamp, Georges Stes, Vera Neels en Louis Peeters. Hans heeft het drie jaar op het Instituut uitgehouden. Daarna trok hij met een studiebeurs naar Parijs.

Hans Bayens is veelzijdig. Hij tekent levendig, maakt meesterlijke aquarellen en pastels, en is een prachtig schilder met een stevige poot en een rijk kleurenpalet. Daarnaast is hij beeldhouwer die met klei schildert en toch beeldhouwer blijft. De natuur is zijn voedingsbodem. Hierin is hij actueel. In een tijd van veel gescheer en weinig wol is hij een uitzondering omdat hij zichzelf kan blijven.

info : RKD

Ook te koop van Hans Bayens

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.