Kunstenaar Haaike Abraham Jaarsma C4651
HA Jaarsma
olie op doek, doekmaat 45,5 x 55 cm
rechtsonder gesigneerd en gedateerd
gereserveerd

Haaike Abraham Jaarsma


C4651
HA Jaarsma
olie op doek, doekmaat 45,5 x 55 cm
rechtsonder gesigneerd en gedateerd
gereserveerd

Website – Object vraag reactie

Haaike Abraham Jaarsma

Den Helder
1881

1970

Bussum

Haaike Abraham Jaarsma, de zeeschilder, werd in 1881 in Den Helder geboren.

Na een opleiding aan de zeevaartschool te Schiermonnikoog en enkele jaren werkervaring op de schoener van zijn oom, werd Jaarsma als leerling zeeloods aangesteld. De langste periode was dit op het loodsstation Den Helder. Tot 1940 verbleven loodsen permanent op de loodskotter, die voor de kust de binnenlopende schepen opwachtten.

Werk uit de eerste periode (1920-1930), vertoont elementen van de lerende en onderzoekende kunstenaar. Het latere werk (1940-1968) is ontwikkeld en toont prachtige zeeen met een losse toets neergezet. Jaarsma’s werk omvat een grote variatie aan maritieme taferelen, met het accent op prachtige natuurgetrouwe zeeën en een grote verscheidenheid aan scheepstypen, zoals: vissersbotters, loggers, 3- en 4 masters, kustvaarders onder volle zeilen, en een enkel motorschip, veelal op de achtergrond.

Haaike Jaarsma verwerkte in zijn oeuvre, 30 jaar van persoonlijke belevingen en ervaringen. Om de tijd te doden, ontwikkelde Haaike Jaarsma al snel een voorliefde voor schilderen.

Hij overleed in 1970 in Bussum.

meer informatie: rkd

Geen bijdragen gevonden

Ook te koop van Haaike Abraham Jaarsma

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.