Schilderijen te koop van kunstschilder H.J. Bellaard Westertoren Amsterdam olie op doek, 60.5 x 80 cm rechtsonder gesigneerd, Expositie Galerie Wijdemeren Breukeleveen

Henderik Johannes Bellaard


C4776
H.J. Bellaard
Westertoren Amsterdam
olie op doek, doekmaat 60.5 x 80 cm
lijstmaat 74 x 94 cm
rechtsonder gesigneerd

Website – Object vraag reactie

Henderik Johannes Bellaard

Dordrecht
1896

1975

Hilversum

De kunstschilder Henderik Johannes Bellaard begon zijn opleiding in Dordrecht bij M.P. (Rinus) de Reus. Hij kreeg van hem les in tekenen, aquarelleren en schilderen naar stilleven, landschap en stadsgezichten. Van M. Adamse kreeg hij les in portrettekenen en aquarelleren van landschap en stilleven. In die tijd maakte Bellaard veel kopieën naar de grote meesters van de Haagse School. In de jaren twintig van de vorige eeuw woonde hij in Utrecht en kwam in contact met beeldend kunstenaars als Karel van Seben en Annie Borst Pauwels. Hij is lid geweest van de ‘Studietekenclub’ in Bilthoven en sloot zich in 1934 aan bij het Tekengenootschap ‘Het Krijtje’ in Utrecht.

Henk Bellaard begon zijn werkzaamheden als decoratieschilder voor bedrijven. Zo maakte hij decoraties voor de firma R.R. Bruijnen te Rotterdam, vervaardigde tekeningen voor de Caran d’Ache fabrieken te Genéve en ontwierp toeristische prenten van Holland voor Damall in Texas (VS) en Ken Ross te Alberta (Canada). In 1939 verzorgde hij, in samenwerking met enige andere schilders, de decoraties voor de optocht ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Nederlandse Spoorwegen. Voor de Philips-fabrieken te Eindhoven maakte hij een diorama. Daarnaast werkte hij voor de Koninklijke Fabriek Inventum, het reclamebureau Hypsos en de firma Abee. Voor De Werkplaats in Bilthoven maakte hij twaalf schilderijen die in een kalender werden gereproduceerd.

Hij heeft aan verschillende groepstentoonstellingen deelgenomen. Zo exposeerde hij onder andere in Amersfoort, Dordrecht, Utrecht en Bilthoven. In 1975 werd er een overzichtstentoonstelling gehouden in Zeist.

Henk Bellaard werd in 1947 benoemd tot leraar aan de Vrije Academie Artibus, maar was al sinds 14 april 1943 als leraar werkzaam bij het Stichts Genootschap Artibus.

Info: Jacobs, RKD

Geen bijdragen gevonden

Ook te koop van Henderik Johannes Bellaard

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.