Schilderijen te koop, kunstschilder Jan Weenink gouache op papier Uil in winterlandschap, Galerie Wijdemeren Breukeleveen

Jan Weenink


Verkocht

C5784-2
Jan Weenink
gouache op papier
Uil in winterlandschap
verkocht

Website – Object vraag reactie

Jan Weenink

Scherpenzeel
1946

De “Gevleugelde liefde” van Jan Weenink, zo zou men de unieke verzameling schilderijen en gouaches van Jan Weenink kunnen noemen. Een veelzijdige en terechte kwalificatie voor zijn oeuvre. Jan Weenink is geboren in 1946 en bracht zijn kinderjaren door in Scherpenzeel. Na zes jaar verhuisde hij met zijn familie naar Ermelo op de Veluwe. In Ermelo waar op het boerenbedrijf en te midden van de schitterende natuur een grote verscheidenheid aan dieren een grote uitdaging voor hem vormde. Vogels interesseerde hem het meest en zijn in vrijwel alle schilderijen aanwezig. De kwaliteit van zijn werk blijkt onder meer uit het feit dat hij vele opdrachten krijgt. Opdrachten voor het maken van kalenders en posters en voor het illustreren van boeken en tijdschriften voor onder andere de Vogelbescherming, het Noordhollandse Landschap, “Tuin in, Tuin uit” en Vogeljaar. In 1990 won Jan Weenink zelfs nog de publieksprijs op een internationale tentoonstelling van dierschilders.

Schilder Jan Weenink begon, nadat hij werk van de engelse dierenschilder Alan M. Hunt (1947) gezien had, serieus met schilderen. Hij volgde van 1972 tot 1976 een opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam, waarna hij als tekenleraar werkzaam was. Zijn belangstelling voor vogels werd mede gevoed door zijn bewondering voor de Britse vogelschilders Charles Frederick Tunnicliffe (1901 – 1979), Archibald Thorburn (1860 – 1935) en David Morrison Reid-Henry (1919 – 1977). Toch schildert Weenink niet uitsluitend vogels. Na enkele buitenlandse reizen kreeg hij ook belangstelling voor zoogdieren. Normaal zoekt hij zijn inspiratie echter in de nabije omgeving van zijn woning in het Noord-Hollands duinreservaat. Weenink, broer van de schilder Ruud Weenink, legt uiterst gedetailleerd zijn objecten vast. Aanvankelijk deed de kunstenaar dat met gouache, maar tegenwoordig gebruikt hij olieverf. Ook in onderwerpkeuze zijn veranderingen te zien. In plaats van “natuur” worden dat steeds meer stillevenachtige thema’s, waarin altijd vogels een belangrijke plaats innemen.

Met achttien andere natuurillustratoren en -kunstenaars werkte Weenink in 1986 mee aan het boekje: “Prins Bernhard als natuurbeschermer”, dat ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Prins verscheen. Het boekwerk bevat onder andere een gouache van Weeninks hand. Zelf ontvangt hij regelmatig opdrachten voor het maken van kalenders en posters en voor het illustreren van boeken (zoals “Tuin in, Tuin uit” – 1996 en “Wegwijzer voor aankomende vogelaars – 1996) en tijdschriften van Vogelbescherming Nederland, Het Vogeljaar, Landschap Noord-Holland en Reader’s Digest. Weenink exposeerde in Nederland, België en Duitsland. In 1990 won hij de publieksprijs op de internationale tentoonstelling “Wild in de Natuur” van ’t Kunsthuis van het Oosten.

info : RKD

Ook te koop van Jan Weenink

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.