C4740 Geer van Velde olie op doek, 38 x 48 compositie, 1956 ro. monogram, Schilderijen te koop bij Galerie Wijdemeren Breukeleveen

Geer van Velde


Verkocht

C4740
Geer van Velde
olie op doek, 38 x 48
compositie, 1956
ro. monogram
Dit werk staat vermeld in monografie:
Geer van Velde en het licht, op pagina 98
verkocht

Website – Object vraag reactie

Geer van Velde

Lisse
1898

1977

Cachan, Frankrijk

Geer van Velde heeft vanaf zijn twaalfde de ambachtelijke kanten van het schildersvak geleerd bij een restauratie- en decoratie-atelier in Den Haag. Daarna vertrok Geer van Velde in 1925 naar Parijs, waar hij in aanraking kwam met het fauvisme en kubisme. Nadat Geer rond 1940 in Zuid-Frankrijk is gaan wonen heeft hij zijn eigen stijl ontwikkeld. Door naar de beeldtaal van Geer van Velde te kijken kunnen we Geer persoonlijk ontmoeten. Geer was een meditatief mens, was weinig spraakzaam en hield van rust en stilte. Dit zijn elementen die wij ook zeker in zijn schilderijen terug kunnen zien.

In het werk van Geer van Velde komt iets naar voren van een verloren tijd of betere werken, waarin het materiële is opgeheven door een indringend licht dat de dingen zuiver ten opzichte van elkaar stelt en ze een nieuwe betekenis geeft. Men bespeurt in zijn kunst een geconcentreerde aandacht voor vorm, lijn en kleur, als in de sobere architectuur van romaanse adbijen. Het is of Geer van Velde alleen orde erkende, die hij vervolgens met een haast mathematische precisie trachtte te beheersen. – uit “Geer van Velde en het licht” door Erik Slagter.

De werken door Geer van Velde doen denken aan architectuur, met zijn vlakken en lijnen, de subtiele maar daadkrachtige vormen. Ook het materiaalgebruik draagt daaraan bij, want wat een foto niet in staat is te tonen is dat de werken door Geer van Velde uit vele lagen bestaan. Stap voor stap opgebouwd, bewerkt en weer verder gebouwd. Er ging dan ook veel tijd zitten in ieder schilderij, dat met uiterste precisie werd gemaakt.

Geer tast de dingen af in de ruimte, maar vervormt de objecten zover dat zij nog slechts de herinnering zijn aan zichzelf. – Prof. A.M. Hammacher, 1971

Ook te koop van Geer van Velde

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten in de kunst abonneer u dan op onze nieuwsbrief en ontvang deze in uw mailbox.